May 13, 2012

Társasházi számladíj-csökkentés odafigyeléssel 2. rész

Az előző rész tartalmából:

Lakásomban egy év alatt a gázszámla 5752 Ft-ról 4952-re, a villanyszámla 4136 Ft-ról 3715-re csökkent. A vízfogyasztás is mérséklődött 10%-al.

Villanyáram

Az elektromos áramot az ELMŰ szolgáltatja 38.191 Ft/kWh áron (ebbe már beleszámoltam a rendszerhasználati alapdíjat is). Az optimalizáláshoz és méréshez egy boltban vásárolt fogyasztásmérőt használok. Ez mutatja a pillanatnyi- és az időszaki fogyasztást, illetve ha be van programozva, akkor az elhasznált áram árát is.

Ezen a területen tudok a leghatékonyabban spórolni, bár a fogyasztásom nem szembetűnően kevesebb a nővéreméhez képest. Ez azért van, mivel többet vagyok otthon, és ilyenkor mindig van használatban néhány elektromos eszköz. Ilyen például a laptop, amihez kiterjesztésként egy 24”-os LED-es monitor van kötve, valamint az internethozzáférést biztosító router és modem. Ez utóbbi kettőt már nővérem is használta, azonban én - vele ellentétben - ha elmegyek otthonról, akkor egy billenőkapcsolóval leáramtalanítom a routert és modemet. Ezek nem nagy fogyasztású eszközök, a kettő együtt 12 W. Ez 0.458 Ft-ba kerül óránként. Egy nap átlagosan 12 órán át van áram alatt ez a két eszköz. Éves szinten számolva (0.458 (Ft) *12 (óra) *365 (nap)) legalább 2000 Ft-ot spórolok meg azzal, hogy leáramtalanítom ezt a két eszközt. Hasonló a helyzet a DVD lejátszó, TV és Hi-Fi esetében. Ez a 3 berendezés is egy billenőkapcsolós elosztóra van kötve, így csak akkor világít rajtuk a készenléti jel, ha a kapcsolót felkapcsolom. Ezeket az eszközöket naponta maximum 1 órát használom, így 23 órán át ki vannak kapcsolva. Mérésem szerint a készenléti állapotot visszajelző LED-ek és kijelzők a készülék kikapcsolt állapotában is összegezve 8W-ot fogyasztanak, ez óránként 0.305 Ft-ba kerül. Az előbbi számítási metódussal könnyen belátható, hogy a kapcsolgatásnak köszönhetően (0.305 (Ft) * 23 (óra) * 365 (nap)) kb. 2500 Ft-tal több marad a zsebben évente.

IT és média

Egyetemistaként és informatikusként sok időt kell a számítógép előtt töltenem. Híreket, leveleket olvasok, kapcsolatot tartok ismerősökkel, barátokkal, zenét hallgatok, weblapokat készítek, stb. Tehát nekem a laptop a munka és a szórakozás eszköze is. A laptop magában 80W-ot fogyaszt monitorral együtt, tehát energiatakarékosabb egy asztali PC-nél, ami esetében csak az alapgép 100-110W-ot fogyaszt (aktív használat esetén pedig ennél sokkal többet). Mivel a laptopom már elég régi darab és állandóan sok szolgáltatás fut rajta, így elég sokáig tart, míg bekapcsolás után használhatóvá válik a rendszer. Ennek gyorsítása végett jó ideje nem használom a “kikapcsolás” menüpontot, helyette a “hibernálást” választom. Ekkor a memória aktuális tartalma a merevlemezre íródik, és a gép kikapcsol. Bekapcsoláskor a merevlemezről minden visszakerül a memóriába, és onnan folytatódhat minden munka, ahol a hibernálás történt. Ezzel alkalmanként legalább 3-5 percet spórolok.

Az sem véletlen, hogy 2 monitort használok. Többek - például a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék szerint is a több monitor használata növeli a hatékonyságot (10-42%-al), csökkenti a hibák számát, segíti a párhuzamos tevékenységeket, az adatok átvitelét alkalmazások között és a párhuzamos kommunikációt, valamint lényegesen megkönnyíti az összehasonlításokat. A BenQ G2420HDBL típusú LED monitor energiafelhasználását 36%-al csökkentették (a hagyományos LCD monitorokkal szemben), így a fogyasztása 24W. Ez a többlet viszont szükséges és meg is térül, ugyanis a grafikai munkákhoz és a nagy táblázatok kezeléséhez ez elengedhetetlen. Ha a laptopot bekapcsolva hagyom, de a monitort nem szükséges működtetni, akkor azt ki is kapcsolom. Mivel LED-es, nem árt neki, ha csak 2 percre kapcsolom ki.

Az egyetemen legtöbbször az oktató által kiadott jegyzetből kell tanulni. Ezek Interneten keresztül pdf formátumban érhetők el. Tantárgyanként általában 1 dolgozat megírásához 30-60 oldalas jegyzetek áttanulmányozása szükséges. Ezt kinyomtatni - az olcsónak számító, BME Copy 5 Ft/oldal árával számolva - 150-300 Ft zh-nként. Éjszakai tanulás esetén ehhez még hozzájön a 40W-os olvasólámpa költsége. Ráadásul ezek a jegyzetek csak pár napig “hasznosak”, utána a polcra kerülnek (vagy a kukába), ami pazarlás. Megoldás lehetne a jegyzetek továbbadása a következő évfolyamnak, de ez azért nem működik, mert egyrészt legtöbben tanulás közben összefirkálják a jegyzetet szövegkiemelőkkel és megjegyzésekkel, ami más számára lehet, hogy nem logikus. Másrészt, úgy gondolhatják, hogy még kellhet a jegyzet, esetleg lehet olyan indok is, hogy “ha ők kinyomtatták, nyomtassa ki más is”. Ráadásul a jegyzetekben lehetnek kisebb-nagyobb változtatások is évente. A fentiek tükrében hatékonyabbnak vélem, ha monitorról vagy tabletPC-ről tanulok. A monitor előnye, hogy egyszerre nagy felületet látok, így több slide-ot vagy oldalt is nézhetek egyszerre. Viszont ez óránként kb. 80W (laptop + monitor). Másik megoldás a tabletPC, amire akármennyi jegyzetet rátölthetek, bármikor és bárhol elérem azokat. LED-es érintőkijelzője van, melynek fényerejét szenzorok segítségével automatikusan a szemnek legoptimálisabbra szabályozza. Így tanulhatok ágyban, vonaton, vagy íróasztalnál is anélkül, hogy magammal hordanék sok-sok “egyszer használatos” papíralapú jegyzetet vagy könyvet. A tabletPC-m egy Motorola Xoom 3G. Egy töltéssel kevés használat mellett, készenlétben több mint 8 napig működik. Aktív használat mellett a kijelző kb. 10 órán át képes világítani. A töltő kimeneti feszültsége 12V, az áramerősség 1.5A. Innen számolható a teljesítmény, ami e két érték szorzata, azaz 18W. A teljes töltési idő (0-ról 100%-ra) 2 óra, azaz 1 feltöltés áramdíja 1.35 Ft (ennyibe kerül 10 óra aktív használat). Összehasonlítva ezt az olvasólámpa óránként elhasznált áramával látható, hogy a tabletPC-használat 1 órára (1.53/0.135) = 11-ed annyiba kerül, mint az olvasólámpa.

Nővérem minden este bekapcsolta a tv-t 2-3 órára. Nálam hetente megy maximum 2-3 órát a tv - vizsgaidőszakban vagy sok zárthelyi idején pedig annyit sem. Régi típusú, katódsugárcsöves Orion tv van, aminek a fogyasztása elég nagy, de nem ezért nem nézek tv-t, hanem mert nem érdekel. Amikor bekapcsolom, akkor is csak 1-1 DVD filmet nézek.

Világítás

A lakásban a fürdőszobai lámpákat és 2 olvasólámpát kivéve, mindenhol energiatakarékos izzó van. A fürdőszobában 2 db 50W-os izzó van. Alternatívaként még a LED-es lámpa jöhetne szóba, de annak fényereje jóval kisebb, ára pedig sokkal magasabb - nagyon soká térülne meg. Ahhoz itt kicsi a foglalat, hogy energiatakarékos izzót lehessen betenni, ráadásul ez tipikusan az a hely, ahová nem is érdemes. Ablaka nincs, így alapesetben állandóan sötét van és leggyakrabban 1-1 kézmosás, vagy zuhanyzás erejéig vagyok bent, illetve míg elindítom a mosógépet vagy kipakolok belőle. Ezek közül egyik sem több 5-10 percnél. Ez idő alatt egy energiatakarékos izzó még talán épp elérné a teljes fényerejét, már le is lenne kapcsolva, így az élettartama lényegesen csökkenne. Az energiatakarékos izzók hátránya, hogy hidegfényűek. Szemmel láthatóan fehér fényt bocsátanak ki, míg a hagyományos izzók sárgát. Ez utóbbi pihentetőbb a szemnek és kevésbé okoz stresszt. Ez az oka annak, hogy az olvasólámpákban a régebbi típusú izzó maradt. A szobai csillárban lévő energiatakarékos izzók fehér fénye sárgának tűnik, mivel a fal is sárga.

Az olvasólámpára szinte csak a feladatmegoldások gyakorlásánál van szükség. Ez azonban néha több órát vesz igénybe. Mivel azonban az íróasztalt az ablak mellé tettem, így csak esti/éjszakai gyakorlásnál szükséges a lámpát felkapcsolni, nappal elég az ablakon beszűrődő természetes fény. Ebben 40W-os izzó van, ami óránként 1.53 Ft-ért világít.

A konyhában is energiatakarékos izzó van a csillárban, de a szekrényekre még LIDL-ben vett elemes, öntapadós LED lámpákat ragasztottam. Ezek fénye nem nagy ugyan, de ha este kimegyek egy pohár vízért, akkor ahhoz elég fényt ad, nem kell emiatt fél percre felkapcsolni a nagylámpát. 6 db ilyen lámpám van mind a két faliszekrény alján 3-3, így azok még esztétikailag is jól mutatnak. Egyelőre csak külön-külön kapcsolhatók, de tervezem, hogy összekötöm őket, hogy egy kapcsolóval egyszerre fel lehessen őket kapcsolni. Ezekből 3 db került 1000 Ft-ba elemmel együtt. Egy éve vettem őket, azóta nem kellett elemet cserélni egyikben sem és fényerejükből sem veszítettek.

Konyha

Reggelente főzök egy kancsó teát és egy adag kávét. Van külön elektromos kávé- és teafőzőm is. Igaz, ezek az eszközök pörgetik kicsit a villanyórát, de ha kiszámolva a költségeket úgy látszik, így sokkal jobban megéri, mintha automatából, vagy büféből vennék. Nővérem ott tartózkodása alatt mindig forró vizet öntött a teafőző tartályába, mivel úgy gondolta, hogy akkor nem kell annyit melegítenie a teafőzőnek és gyorsabban, illetve kevesebb árammal lefő a tea. Lemértem hideg és forró vízzel egyaránt az időt és az áramfelvételt. Különbség nem volt, mind a két érték ugyanannyi lett mind a két esetben, így “olcsóbb” hideg vizet tölteni a tartályba. Egy tea lefőzése 0.15 kW áramot igényel, míg a kávéfőző csak 0.02 kW-t. 1 doboz Teekanne teafiltert (ami szerintem közepes minőségűnek mondható) 300 Ft-ért szoktam venni, ennyiből 20 adag főzhető (15 Ft/db). Az áramdíj ~5.73 Ft. Ehhez hozzáadódik az 1.2 liter hideg víz, amiből főzök és az a pár dl, amivel utána elmosom a kancsót. Így az áram + teafű + vízdíj együttesen nem haladja meg a 25 Ft-ot és kapok érte 1.2 l teát. Az édesítőt nem számoltam, ebből 9 db-ot teszek a kancsóba. Az ára 1200 db-os kiszerelésben max. 500 Ft, így ez még alkalmanként +3.75 Ft. A teafőző értékcsökkenését nem kalkuláltam bele az árba, de ez sem rontaná nagymértékben a végösszeget, mivel ez az eszköz legalább 4 éves és az ára még 4000 Ft sem volt. Napi használat mellett is hibátlanul működik.

A kávéfőzés esetében a 250g Omnia őrölt kávé 800 Ft-ért megvehető, ebből - adagonként 8g kávéval számolva - körülbelül 31 adag főzhető. Az anyagár tehát 25.6 Ft. Az elhasznált 0.02 kW ára 0.77 Ft, a minimális kakaó és 1 db kockacukor együtt max 3 Ft (kockacukor: 6g = 1.8 Ft, mivel 1 kg cukor 300 Ft). Tehát az otthon főzött, friss kávé is sokkal olcsóbb, mintha automatából venném.

A lakás egyik nagyfogyasztó berendezése a hűtő. Nem régi, “A” energiaosztályú Indesit. Nincs vele minden rendben, néha kicsit jobban hűt a kelleténél. A fagyasztó belső falán gyakran vastagon áll a hó és jég. Ezzel az a baj, hogy a belső falhoz hozzátapadva azt leszigeteli és a fagyasztó érzékelője nem tudja a benti levegő hőmérsékletét mérni, így még jobban fagyaszt, ami hatására a villanyóra csak pörög, a jégdarabok pedig nőnek. Hogy ezt a rekurzív folyamatot megállítsam (vagy legalább tompítsam), gyakran kikaparom a jeget a fagyasztó faláról. Így ez a berendezés is kevesebbet fogyaszt, mint korábban.

Fürdőszoba

A korábban említett 2 db 50W-os izzó óránként 0.1 kWh-t fogyaszt. Ez percenként 0.0636 Ft-ot jelent. A fogkefém elektromos, egy töltéssel 5-6 alkalommal tudom használni. A töltő 3W-ot fogyaszt óránként és a teljes töltési idő 3 óra. Ezekből az adatokból kiszámoltam, hogy maximum 0.0686 Ft-ba kerül percenként az elektromos fogkefe használata. A fogaszat.org információi szerint - és saját tapasztalat alapján is - az elektromos fogkefék számos előnye közül az egyik az, hogy a lepedéket gyorsabban és hatékonyabban távolítja el, mint hagyományosak - tehát hamarabb végzek. Így gyakorlatilag, amit nyerek a vámon, elvesztem a réven - és fordítva: a fogkefe által elhasznált áramot megspórolom a világítással.

Mivel a ház régi építésű, sokáig - egészen tavaly tavaszig - nem volt bekötve a 110-es szennyvízcső. Így úgynevezett WC darálóra volt szükség, aminek a lényege az, hogy a szennyvízcsatorna-rendszer és a WC közé behelyezve áram alatt kell tartani. Valahányszor a WC tartály öblít, a daráló az azon átömlő tartalmat szó szerint ledarálja, hogy az ne dugítsa el a szennyvízcsövet. Ennyi felújítás történt a házban tavaly, hogy a csatornarendszer fel lett újítva, így a darálót ki lehet szedni a rendszerből. Eredmény: egy fogyasztóval kevesebb.

Nandor Biro

Software Engineer working at Whereby, lover of all things countryside, life-long learner with a passion for IT and woodworking. Find him on Twitter.